Åpen kyrettasje (utskraping)

kyrettasjeI tilfeller hvor svært dype periodontale lommer forekommer, må en såkalt åpen utskrapingprosedyre brukes. Det er en kirurgisk behandling som utføres under lokalbedøvelse. Fremgangsmåten forutsetter at tannkjøttet er kuttet, at den periodontale lommen er åpnet, og at selve lommen deretter blir renset under legens kontroll.

Avhengig av graden av ødeleggelse av benet som omgir tennene, kan prosedyren også omfatte anvendelse av et osteogent biomateriale i det oppståtte tomrommet. Dette stoffet støtter prosessen med gjenoppbygging av benet. Deretter blir tannkjøttet lukket med sting. De blir fjernet når åpningen er leget, 7 til 10 dager etter inngrepet.

Lukket kyrettasje

Den er en del av behandlingen av tannkjøttsykdommer. Prosedyren kan utføres når pasienten er i tilstrekkelig stand til å fjerne plakk med dyktig børsting av tennene i tråd med anbefalinger fra tannlege eller tannpleier.

Denne behandlingen utføres under lokalbedøvelse. Fremgangsmåten er enkel; tennene renses ved bruk av ultralydscaler, og tannstein og såkalt granulering som skyldes betennelsen blir renset med kyretter. Hensikten med behandlingen er å fjerne betennelsen, redusere tannkjøttødemet og dermed – til en viss grad – eksponere tannrøttene.